Η πρόταση στην Περιοχή 1 περιλαμβάνει την κατασκευή κατάλληλων υπαίθριων διαμορφώσεων για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Περιπάτου, τη διαμόρφωση του υπαίθριου στεγασμένου χώρου πίσω από το αναψυκτήριο «Πισίνα» και μία σειρά χωματουργικών εργασιών για την ανάδειξη του Τείχους. Προτείνεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στη στάθμη του δρόμου και η δημιουργία ράμπας πρόσβασης από την άνω στάθμη προς την υποβαθμισμένη στάθμη όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα του Τείχους. Για τη δημιουργία της ράμπας απαιτείται η γεφύρωση του τμήματος πάνω από το δρόμο πρόσβασης για τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Η κατασκευή της ράμπας δεν θα επηρεάσει τη φύτευση και θα διαμορφωθούν κατάλληλες οπές στην πλάκα για να διατηρηθούν οι κορμοί των υφιστάμενων δένδρων.

Ο περίπατος συνεχίζεται με την είσοδο στον υπαίθριο στεγασμένο χώρο, όπου υποβαθμίζεται η στάθμη του υφιστάμενου εδάφους και διαμορφώνεται χυτό δάπεδο σε απόσταση από τους αρχαίους λίθους. Η εικόνα του χυτού δαπέδου θα παραπέμπει σε στερεοποιημένο χώμα για να διατηρηθεί αισθητικά η φυσική εικόνα. Οι στάθμες εδάφους που αναγράφονται στα σχέδια της πρότασης είναι ενδεικτικές. Οι τελικές θα καθοριστούν μετά το πέρας της αρχαιολογικής έρευνας. Στο στεγασμένο χώρο προτείνεται η κατασκευή ενιαίας ψευδοροφής όπως επίσης και η απόκρυψη των Η/Μ εγκαταστάσεων με κατασκευή τοίχου ορίου μεταξύ του Αρχαιολογικού Περιπάτου και του κτηρίου του αναψυκτηρίου. Ο τοίχος όριο θα χρησιμοποιείται για την ανάρτηση ενημερωτικού υλικού. Επίσης προτείνεται η δημιουργία προθήκης στην οποία θα τοποθετηθεί πρόπλασμα απεικόνισης του Τείχους.

Ο επισκέπτης βγαίνοντας από τον υπαίθριο στεγασμένο χώρο και κινούμενος παράλληλα με το Τείχος οδηγείται προς την νέα κλίμακα σύνδεσης με την στάθμη του δρόμου, όπου προτείνεται η δημιουργία χώρου θέασης και πληροφόρησης. Η σύνδεση του αναψυκτηρίου «Πισίνα» και του Αρχαιολογικού Περιπάτου, επιτρέπεται πριν την είσοδο και μετά την έξοδο από τον υπαίθριο στεγασμένο χώρο.

Στα σημεία εισόδου στον υπαίθριο στεγασμένο χώρο όπως και στην ράμπα πρόσβασης, και στο όριο της περιοχής της Μαρίνας Ζέας με την παραλία, θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα ασφαλείας τα οποία θα ελέγχουν την πρόσβαση του κοινού κατά την διάρκεια της ημέρας.

ANAMORPHOSIS Architects:
Νίκος Γεωργιάδης, Κώστας Κακογιάννης, Μαμαλάκη Παναγιώτα, Βάιος Ζητωνούλης

Αρχιτεκτονική Ομάδα Μελέτης:
Νίκος Γεωργιάδης, Κώστας Κακογιάννης, Ελένη-Λεωνιδία Δήμου, Αρχοντής Καρανάσιος